Top
Септик із єврокубів своїми руками
Фітінги
Поради банщика
Як підготувати дерев`яну бочку для зберігання вина
При поході до лазні чи сауни важливо пам`ятати!
Вся справа в бочці
Туалет на дачі своїми руками
Електростанція у бочці. Відео.
Вигрібна яма з єврокубами
Водопровід на садовій ділянці
НовиниСтатті

Туалет на дачі своїми руками

Точно встановлених правил щодо розміщення туалету для дачі не існує, тому що місцеві умови можуть бути різними. Але деякі обов'язкові вимоги все ж таки слід виконувати. Туалет від колодязя потрібно розташовувати на відстані близько 25 м. На ділянках з ухилом колодязь розміщують на більш високих відмітках ніж туалет. Не слід наближати туалет ближче, ніж на 5 м до будов, а від сусідніх ділянок треба відступити хоча б на 1—1,5 м.

 
Влаштування туалету біля тераси, веранди не рекомендується, оскільки влітку від неї поширюється сильний запах. Дворові туалети можна розділити на туалети з вигрібною ямою, з висувною бочкою та пудр-клозети.
 
Якщо ґрунтові води залягають близько до поверхні, вигрібну яму робити не можна. Замість неї краще зробити висувну діжку. Якщо передбачається робити туалет з вигрібною ямою, то її днище має знаходитися на 1 м вище за максимальний (осінньо-весняний) рівень ґрунтових вод.
 
Для сім'ї з 2-3 осіб достатньо влаштувати яму обсягом 1,5 м-коду. Вона може бути квадратною зі стороною 1 м і глибиною 1,5 м. Стіни ями роблять із дерева, цегляної або бутової кладки або бетонними. Дно вигрібної ями має ухил у бік люка. Щоб у ґрунтові води не проникали нечистоти, а в яму — ґрунтові води, стіни і дно вигріба повинні бути водонепроникними: оштукатуреними, цегляними або бетонними, добре проконопаченими (якщо з колод), а із зовнішнього боку стін і під дном вигрібу влаштовують глиняний замок (шар утрамбованої рідкої глини без домішок); З вигрібної ями обов'язково треба зробити витяжку, піднявши її на 70-80 см вище даху туалету.
 
 
Верхню частину туалету зазвичай будують із дощок, щільно пригнаних один до одного. Дах криють будь-яким покрівельним матеріалом по суцільній решетуванні. В одній із стін роблять вентиляційний отвір, який оббивають сіткою.
 
Вигрібні ями неприйнятні, якщо передбачається використання фекалій. У цьому випадку найбільш застосовний, гігієнічний і простий туалет типу пудр-клозет, в якій нечистоти засипаються сухим торфом, сухою землею, золою, що знищують неприємний запах. Такий туалет можна розташовувати будь-де, блокувати з іншими спорудами. Відсутність вигрібної ями — головна конструктивна особливість пудр-клозету. Замість неї можна використовувати металеву скриньку або відро. Ящик або відро ставлять під стільцем. Періодично ємність спорожняють, укладаючи масу в компостні ями (їх глибина 0,5 1 м).
 
Приміщення туалету може мати форму куреня, що особливо зручно для розміщення на розширеній підставі ящиків для зберігання торфу, тирси, золи. Будиночок-курінь щитової конструкції не вимагає виготовлення каркаса, що несе. Дах-стінка виконана з дощок внахлест, зверху закрита металевим та дерев'яним ковзаном. Над дверима залишено трикутну фрамугу для провітрювання.
 
Для отримання цінного органічного добрива у господарській зоні обладнають компостну купу. У неї закладають залишки їжі, кухонні відходи, сміття, бадилля, листя, бур'яни та інші господарські покидьки. Йому роблять глибиною трохи більше 50 див довільних розмірів. По краях її зводять бортики висотою 20-30 см з дощок або цегли. На дно укладають шар пухкого торфу товщиною 10-15 см, а в міру накопичення покидьків шаром 20-30 см їх пересипають торфом і землею і рясно поливають фекальною жижею. Компост зрідка перелопачують, додаючи при цьому суперфосфат, борошно фосфорит, а при кислому грунті на ділянці — вапно або деревну золу. Через рік-півтора вміст компостної купи можна використовувати як добриво.
 
На компостну купу не можна виливати мильну воду. Висока температура під час дозрівання компосту вбиває мікроби, що робить його у санітарному відношенні нешкідливим. Компост вважається готовим, якщо в ньому не можна розрізнити окремі його складові.
 
 *Це «маленький будиночок», в якому ставлять звичайний дерев'яний стільець з кришкою, поряд мають ємність з торфом.

Джерело:  http://osvoidom.ru