Top
Септик із єврокубів своїми руками
Фітінги
Поради банщика
Як підготувати дерев`яну бочку для зберігання вина
При поході до лазні чи сауни важливо пам`ятати!
Вся справа в бочці
Туалет на дачі своїми руками
Електростанція у бочці. Відео.
Вигрібна яма з єврокубами
Водопровід на садовій ділянці
НовиниСтатті

Домашнє вино. Рецепт.

Знайшла статтю про виготовлення вина в домашніх умовах. І одразу згадалося чудове вино моєї мами. Може комусь нагоді і цей рецепт, т.к. він дуже схожий на мамину. А вино (вишневе) моєї мами – це щось приголомшливе, смачніше нічого не пила. Хоча я практично не п'ю, але таке не спробувати неможливо.)))

 
Домашнє вино – від цього словосполучення мені, якщо чесно, завжди було не по собі. По-перше, тому що, як правило, смак домашнього вина зовсім варварський, а по-друге, тому що відмовитися від домашнього вина, як і від частування вождя варварів, не можна ні в якому разі. «Не п'єш?! Та що тут пити! Ні-ні-ні! Образиш!» Ну, і потім лежиш весь наступний день, і щастя, якщо цей день вихідний
 
Однак двічі в житті довелося мені пробувати домашні вина такої гідності, що, чесне, слово, не соромно було б піднести їх і знавцю, жителю якоїсь, чорт забирай, виноробної держави. Тож вина, звичайно, треба вчитися робити. Геть комплекси. Тим більше, що нащадки варварів нині своїми винами пишатися можуть. Якихось 15-16 століть, діл-те
 
Світочка, талановитий винороб:
«Я, звичайно, не хочу хвалитися, але у мене чомусь вино завжди виходить смачне. Хороше домашнє вино в жодному разі не повинно бути рідким, як морсик. Воно завжди густе, маслянисте, таке ж, як у «великих», професійних виноробів.
 
Загалом усе просто. Лізеш у холодильник чи у льох, проводиш ревізію банок з варенням. Як правило, воно рік у рік стоїть там, іноді навіть ідентифікувати його не виходить. Воно навіть, буває, зацвіло зверху, але це зовсім не страшно: плісняву треба просто зняти.
 
Потім береш найбільшу банку, яку вдома знайти можеш. Найоптимальніший варіант – п'ятилітровий. Але можна і в трилітровій. Ось я нещодавно робила в трилітровій: у мене було 2 півлітрові банки варення, і ще я висипала туди журавлину. Причому це була журавлина в меді. А чому я її висипала – вона якось прогоркла трохи. Я її рік тому купила, їла взимку, а навесні про неї забула. Пригодилася чудово! От скажи, смачне було вино? Отож! Навіть смак меду трохи відчувався.
 
Коротше, скидаєш все в банку, розводиш водою, можна навіть не кип'яченою. Якщо час є, можна, звичайно, закип'ятити та остудити – вода у будь-якому випадку має бути холодною. Гущі має бути у банку приблизно третина від загального обсягу. Решта – вода. Але наливаєш не зовсім догори, а щоби сантиметрів п'ять нагорі порожнього місця було. Воно ж у нас блукати почне, хай йому буде там вільне.
 

Так, і ось блукати воно почне, і потрібно, щоб це бродильне повітря з банки йшло. Деякі надягають на шийку рукавичку, я волію ставити трубочку. Банку я закриваю пластиковою кришкою, в якій пророблено отвір – спеціально під трубочку (звичайну крапельницю в аптеці купіть).
 
Трубочка, встромлена в кришку не стосується води. Інший кінець трубки опускаємо вниз і кладемо в склянку з водою. це щоб кімнатне повітря не потрапляло всередину. Потім поміщає
їм банку кудись у темне місце, наприклад, у шафу (про всяк випадок ставимо банку в чашку, раптом сильно активно забродить) і забуваємо про неї, але не назовсім.
 
Спостерігаємо зрідка, заглядаємо в шафу – ndash; бродить чи ні. Якщо не бродить – можна додати пару ложок цукру та розмішати. А взагалі має бродити собі. Місяця через два-три вино повністю готове – це зрозуміло з того, що вся гущавина осіла на дно. Гуща вся на дні, і ніяких бульбашок немає – рідина абсолютно спокійна.
 
Беремо банку, акуратно зливаємо вино у пляшки. Якщо злити акуратно, то ніякого осаду не буде. У вина з варення окрім простоти рецепту є ще один плюс. його не треба пастеризувати, розлив по пляшках і все.
 
А ось зі свіжої ягоди вино робити дещо складніше. По-перше, треба сік вичавити. А ягода, яку готуєш для вина, не любить зіткнення з металом, тому соковитискач не годиться. Я давила ягоду вручну через марлю. У мене була чорноплідна горобина – дуже щільна тверда ягода, що додатково ускладнило мені завдання. Ну, якщо ягода м'яка чи морозива, тоді все набагато легше, звичайно.
 

Загалом, вичавлюєш сік з ягоди, макуху відкладаєш у каструлю і заливаєш водою – стільки, скільки вичавилося соку. Сік поки що стоїть осторонь. Макуха з водою коштує добу, потім ми її дістаємо з води і ще раз віджимаємо. З'єднуємо разом сік, воду, в якій стояла макуха і вода, яку віджали з макухи. У нас вийшло сусло. Макуха? Макуху ми тепер уже викидаємо.
 
Потім розраховуємо кількість цукру. Отут як – 20 г цукру на кожен літр цього сусла дає 1 градус. Ось дивись, 100 грам цукру на літр – ndash; це буде 5 градусів, це замало, 200 грам на літр. 10 градусів, це вже справа – сухе вино виходить. Хочеш міцніше – клади більше цукру. А рахувати загальну кількість цукру треба, звичайно, за загальною кількістю вина. Якщо ти маєш 5 літрів, і ти хочеш 10-градусне вино, клади 5 склянок цукру по 200 грам.
 
Тільки з цукром тут своя хитрість – ndash; його потрібно не просто бухнути в банку, а потрібно спочатку у невеликій кількості сусла цей цукор розвести. Потім зливаємо у банку, ретельно розмішуємо. Далі все як з вином з варення – ставимо в темну шафу, трубочку встромляємо і чекаємо, коли воно блукатиме.
 
Звичайно, оскільки процес вироблення вина з ягід такий трудомісткий, то краще вже не чікатися, а брати 10-літрову сулію і ставити. Вдома, зрозуміло, важко знайти шафу, де сулія така може поміститися. Можна поставити сулію у велику коробку або плетений кошик і закрити від світла максимально.
 
Ну, що ж, перебродило наше вино, заспокоїлося, треба розливати по пляшках. І ось тут, перед розлиттям його корисно спробувати. Якщо видасться кислуватим, можна додати цукру, попередньо розвівши його в невеликій кількості вина.
 
І головний момент! Друзі! Головне, вчасно вино злити, інакше воно перетвориться на оцет і тоді – . всі праці нанівець. Особливо важливо не прогаяти те вино, яке зі свіжої ягоди. Потрібно спіймати момент, коли бродіння припинилося. Зливаємо вино з пляшки, розливаємо по пляшках та пастеризуємо. Я так – нагрівала у великій каструлі воду градусів до 60-70 (не окріп!), Пляшки там постоять хвилин 15, я їх виймала, закупорювала і ставила в холодне місце. Ваше здоров'я!